Noutati & presa

Tehnologii digitale: i-Construction devine realitate pentru utilajele KOMATSU

Internet of things” reprezintă un concept ce presupune folosirea Internetului pentru a conecta între ele diferite dispozitive, servicii și sisteme automate, formând astfel o rețea de obiecte.

De la casa inteligentă, ce permite controlul integral de pe un telefon mobil al tuturor obiectelor electronice din casă, la autoturismele fără pilot care interacționează cu celelalte mașini din trafic și primesc informații în timp real de la senzorii cu care sunt dotate șoselele electronice, internetul lucrurilor devine realitate, încetul cu încetul. Mai rapid, mai eficient, mai economic și mai sigur – constructorii doresc ca utilajele lor să lucreze la productivitate maximă, dacă se poate 24 de ore din 24. Principala problemă rămâne, însă, organizarea de șantier, mai ales în cadrul proiectelor mari, acolo unde timpii morți sunt încă mari. Aceste probleme pot fi rezolvate definitiv dacă utilajele, indiferent de tipul lor, pot să se organizeze și să comunice între ele, comunicarea la nivel electronic fiind de ordinul miimilor de secundă. Este posibil acest lucru? Unul dintre cei mai mari producători mondiali de utilaje și tehnologii în domeniul construcțiilor, producătorul japonez Komatsu este pe cale de a oferi răspunsul corect și complet pentru industria construcțiilor.

Nimic nu apare peste noapte și, de fapt, tradiția, investițiile de miliarde de euro în cercetare, orientarea spre direcțiile de dezvoltare corecte ale viitorului și mai ales încrederea în propriile tehnologii reprezintă bazele acestei dezvoltări tehnologice fără precedent propuse de către Komatsu.

Istoria viitorului

Komatsu este de peste 20 de ani un promotor recunoscut al tehnologiilor viitorului, propunând pieței de specialitate nu numai noi concepte și mașini, dar și integrând rapid în producția de serie toate aceste inovații. Dacă în anul 2008 a lansat în premieră mondială Sistemul de Transport Autonom (AHS) integrat pe autobasculantele de mare tonaj, Komatsu dând dovadă de un spirit vizionar, după numai opt ani producătorul revoluționează din nou transporturile de șantier prin lansarea unui nou vehicul de transport autonom, fără cabină. Astfel, Komatsu oferă pieței  de specialitate un utilaj de mare performanță, care practic nu are marșarier, și deci nu trebuie să se întoarcă, o manevră dificilă și care necesită timp la un camion de acest gabarit, acesta deplasându-se în ambele direcții la fel de ușor.

În paralel, Komatsu aduce tehnologiile revoluționare și le include în noile game de utilaje de construcții de suprafață. Utilajele cu acționare hibridă și cu consumuri reduse de combustibil de până la 35%, extrem de fiabile, chiar și în condiții dure de exploatare, sunt deja la a treia generație, fiind produse în serie, distribuitorul unic al utilajelor pentru construcții Komatsu pentru România, compania Marcom având în portofoliu câteva excavatoare ce lucrează și în țara noastră.

Dar toate aceste sisteme nu ar putea fi supravegheate eficient și îmbunătățite permanent fără sistemul electronic de monitorizare și control on-line Komtrax, implementat pe toate utilajele producătorului, acesta fiind considerat un standard în domeniu.

Drumul spre i-Construction este deschis

La mijlocul lunii iulie, furnizorul internațional de soluții digitale pentru construcții Trimble și producătorul Komatsu au pus bazele unei colaborări ce va revoluționa felul în care sunt manageriate operațiunile de pe șantierele de construcții. Mai exact, cei doi giganți au în plan să îmbunătățească modalitatea prin care clienții distribuie informațiile 3D colectate de pe șantierele de construcții de pe utilajele marca Komatsu, cu ajutorul soft-ului Trimble, scopul fiind acela de a utiliza eficient orice flotă de utilaje și de a furniza o imagine de ansamblu mai bună a operațiunilor de lucru.

Colaborarea dintre Trimble și Komatsu vine ca răspuns la cererea clienților pentru interoperabilitatea flotelor mixte, precum și pentru sprijinirea inițiativei i-Construction, un plan de dezvoltare de produse inovatoare și de revoluționare a productivității pe șantierele de construcții prin intermediul utilizării de informații și de tehnologii de comunicații (ICT), promovat de Ministerul Infrastructurii, Transportului și Turismului din Japonia.

 

Viitorul aparține tehnologiilor digitale

Unul dintre punctele cheie ale acestui acord prevede ca cei doi parteneri să dezvolte împreună un sistem electronic avansat numit Interfață a Programului de Aplicație (API), pentru a înlesni astfel compatibilitatea dintre propriile platforme de soft. Cu alte cuvinte, Soft-ul Trimble® Connect™, un ecosistem bazat pe tehnologia cloud, va ajuta platforma KomConnect creată de Komatsu să distribuie informații digitale din domeniul construcțiilor ce pot aduce contractorilor și managerilor de proiecte o multitudine de avantaje.

Soluțiile Trimble Connected Site® le oferă contractorilor o perspectivă completă asupra productivității pe șantier, inclusiv asupra cantităților și mișcărilor de material, volume și date de compactare, precum și informații legate de managementul flotei și de active, indiferent de forma sau de modelul utilajului. Trimble Connect reprezintă un mediu de colaborare ce le permite utilizatorilor să combine și să distribuie informații digitale de la surse multiple, inclusiv de la cele aflate în afara ecosistemului Trimble.

Trebuie spus că încă din anul 2015, Komatsu a introdus în Japonia – SMARTCONSTRUCTION, o soluție Internet of Things (IoT) destinată operațiunilor de pe șantierele de construcții. Această soluție le oferă clienților oportunitatea de a vizualiza operațiunile de lucru cu ajutorul tehnologiei de comunicare ICT ce colectează informații despre muncitori, utilaje și suprafețe de pe platforma KomConnect bazată pe tehnologia cloud, cu scopul de a crea un șantier de lucru mai sigur și mai productiv.  “Cu ajutorul aplicației SMARTCONSTRUCTION, Komatsu va continua demersurile de a crea șantiere de lucru mult mai productive și mai sigure. Colaborarea noastră cu Trimble reprezintă un pas important în sprijinirea clienților noștri care folosesc flote mixte de utilaje, și vine, totodată, în întâmpinarea cerințelor ce le vor permite contractorilor să sprijine inițiativa Japoniei i-Construction”, a afirmat Chikashi Shike, director general și președinte al Diviziei Smart Construction Promotion Division din cadrul Komatsu.

“Trimble și-a asumat responsabilitatea de a furniza un ecosistem de construcții complet, pentru toți clienții săi. Credem că soluția optimă trebuie să fie una complet deschisă și care sprijină toți producătorii. Suntem foarte încântați să lucrăm cu Komatsu pentru a îmbunătăți interoperabilitatea cu soluțiile noastre adecvate, în vederea extinderii sprijinului nostru pentru clienții ce dețin flote mixte, pentru ca în final să creăm șantiere de lucru inteligente, pentru viitor”, spune Bryn Fosburgh, vicepreședinte senior în cadrul Trimble.

Komatsu dezvoltă astfel și integrează sistemele sale proprii lansate pe piață în ultimii ani, precum intelligent Machine Control (iMC), implementat deja pe anumite tipuri de buldozere și excavatoare, acesta combinând informațiile oferite de sistemul de poziționare exactă GNSS, utilizat ca stație de lucru în mod normal de către utilaje cu informațiile primite de la sistemele de lucru ale utilajului, rezultatul fiind un mod de lucru eficient, cu consum minim. Rezultatele pe teren sunt superioare oricărui sistem de lucru standard cu stație de lucru, chiar și un operator fără experiență putând realiza un randament de lucru foarte bun.

 *articol preluat din Revista Utilaje si constructii

Share this post