Noutati & presa

Energoutilaj a ales inca o data calitatea Grove

Tradiția reprezintă o garanție în plus atunci când se discută despre profesionalism, experiență, sau servicii de calitate.  

O firmă care de 66 de ani este principalul prestator de servicii dedicate activității de șantier, care a participat cu propriile utilaje la ridicarea celor mai mari proiecte de construcții civile și industriale nu mai are nevoie de nici o altă recomandare.În România există o singură companie recunoscută pe piața închirierii de utilaje de ridicat cu o asemenea istorie unică: societatea Energoutilaj.

Odată cu privatizarea integrală a firmei în anul 2004, Energoutilaj a primit  un suflu nou prin investiții importante în utilaje noi și pregătirea operatorilor și personalului de întreținere. Parcul de automacarale cu capacități de ridicare de până la 300 t s-a extins și modernizat permanent, pe baza unor planuri de dezvoltare bine stabilite. În acest context, cu ocazia semnării contractului pentru livrarea a trei automacarale Grove de mare capacitate, domnul Dorel Bajaliu, director general Energoutilaj ne prezenta planul multianual de dezvoltare al firmei, conceput încă din anul 2012: „La acel moment estimăm un necesar de nouă automacarale din gama superioară a Energoutilaj (cu sarcina peste 100 tone); până acum am achiziționat patru bucăți“.

Lucrările mari necesită utilaje de încredere

Un parc important de automacarale necesită o politică de investiții atent structurate: după o anumită perioadă de timp, vechile mașini trebuie înlocuite cu altele noi, care să fie cât mai bine adaptate cerințelor pieței, orice eroare costând milioane de euro. Aici nimic nu este la voia întâmplării, și chiar dacă aceste utilaje sunt scumpe, nu costul este principalul criteriu de selecție, ci calitatea și posibilitatea de adaptare la un număr cât mai mare de sarcini de lucru pe șantier.

Mărirea parcului de mașini de închiriat al companiei Energoutilaj cu trei automacarale Grove de cea mai nouă generație, de 130, 170 și respectiv 300 tone, achiziționate de la reprezentantul unic al mărcii pentru România, compania Marcom RMC’94, a reprezentat un moment semnificativ pentru întreaga piață de profil din România. La mijlocul lunii iulie noile mașini de ridicat au fost recepționate de către utilizator, fiind pregătite pentru a începe lucrul. Am stat de vorbă cu domnul Bajaliu în curtea societății Energoutilaj, chiar lângă automacaralele proaspăt achiziționate:

Utilaje&Construcții: Cum vor influența noile macarale cifra de afaceri a companiei? Există deja solicitări pentru închirierea lor?

Dorel Bajaliu: Există cerere și avem certitudinea că aceasta va crește într-un ritm mai accentuat decât piața în ansamblu, suportul pentru acest trend pozitiv fiind educarea clienților și creșterea exigențelor lor. În ultimii trei ani am remarcat o preocupare din ce în ce mai mare a clienților noștri pentru standardele de siguranță în exploatare și pentru calitate. Macaralele mobile care au certificare europeană, așa cum sunt cele din parcul nostru, inclusiv cele achiziționate în 2015, sunt fabricate cu respectarea celor mai noi standarde în materie, și ca atare corespund cerințelor din ce în ce mai sofisticate din piață. Efortul de îmbunătățire continuă pe care îl face Energoutilaj ne-a ajutat să ne impunem pe o piață extrem de competitivă: avem clienți care apreciază serviciile Energoutilaj, la proiectele cărora participăm în mod constant. Acest tip de relații bazate pe beneficiul adus clientului ne-a ajutat să creștem cifra de afaceri din activitatea cu macarale mobile, și cu siguranță că mărirea parcului va avea efecte pozitive și asupra veniturilor, cu atât mai mult cu cât automacaralele achiziționate sunt din gama superioară a Energoutilaj, respectiv între 130-300 tone. Acestea sunt utilaje moderne, versatile, adaptate unei game largi de lucrări, cu dotări care permit accesul facil în spații dificile (masă proprie redusă față de versiunile anterioare, virare pentru toate axele, posibilitatea de a cala în spații înguste, braț telescopic lung).

Utilaje&Construcții: Pentru ce tip de activități se pretează cea mai mare automacara Grove, cea de 300 t?

Dorel Bajaliu: Prin această achiziție Energoutilaj ci a menținut vârful său de gamă, care a rămas și în prezent automacaraua de 300 tone. Noua automacara poate opera la înălțime mai mare decât cea care o avem deja, telescopul putând fi extins până la 80 de metri. Acesta este un avantaj important atât din perspectiva tehnică (se elimină timpul de montaj pentru tronsoanele prelungitoare, scade timpul de execuție și crește precizia), cât și din perspectiva comercială (simplificarea logisticii utilajului are efecte pozitive asupra costurilor și implicit și asupra prețului ofertat clientului). Caracteristicile tehnice ale noii macarale de 300 t vor atrage în continuare lucrări din sectorul construcțiilor nerezidențiale, crescând gradul de eligibilitate al acestui utilaj pentru lucrările din segmentul construcțiilor industriale.

Utilaje&Construcții: Cum a evoluat gradul de ocupare al flotei de macarale a firmei Energoutilaj în acest an, în primul semestru, comparativ cu 2014?

Dorel Bajaliu: Primul semestru 2015 a fost peste așteptările noastre atât din punct de vedere al gradului de ocupare, cât și al veniturilor. Proiectele majore din piața de proximitate au fost în special din sectorul nerezidențial, mult mai adecvat macaralelor mobile decât cel rezidențial. A fost o oportunitate importantă pentru noi, efectul fiind major în ceea ce privește gradul de ocupare, care aproape că s-a dublat față de primul semestru 2014. Am reușit să creștem cu circa 40% cifra de afaceri din închirierea de macarale și transport agabaritic, în condițiile în care piața în ansamblu a crescut cu doar 10-11%. Cea mai mare parte a ofertei Energoutilaj a fost absorbită de clienții tradiționali, clienții noi fiind atrași pe parcursul etapele ulterioare ale proiectelor în care eram deja implicați.

Utilaje&Construcții: Câte automacarale are în prezent Energoutilaj în flota proprie și ce capacitate de ridicare însumează?

Dorel Bajaliu: Parcul nostru a crescut la 22 de macarale mobile din gama 16-300 tone, cu o capacitate instalată totală de 1.741 tone; firește, la acestea se adaugă flota pentru transport agabaritic, pe care o utilizăm atât pentru serviciu distinct de transport, cât și pentru logistica proprie. Avem in plan o extindere a flotei, dar aceasta nu exclude și înlocuirea utilajelor existente. Obiectivul permanent al Energoutilaj este reprezentat de extinderea flotei și a gamei de tonaj. Am avut pentru acest plan suportul acționarului, care ne-a asigurat resursele financiare pentru extindere, suportul personalului, care s-a perfecționat permanent și uneori a transformat profesia în pasiune dar și al clienților, care sunt parteneri de afaceri corecți și exigenți. Vorbind din punctul de vedere al antreprenorului, pot aprecia că nu am avut suportul statului, care nu a știut și nu știe să asigure mediul favorabil dezvoltării companiilor locale.

Share this post