Noutati & presa

Komatsu anunță era i-Construction

Încărcarea programului pe calculator, configurarea, analizarea datelor, toate par la prima vedere niște etape complicate pentru cei care nu țin neapărat să devină specialiști în programare.

Cât sunt de scumpe noile tehnologii implementate în utilajele de construcții? Cu siguranță, dacă compari prețul unui excavator clasic cu unul ce are inclusă tehnologia Hybrid, primul este ceva mai ieftin. Teoretic. Practic, pentru a fi pe profit, productivitatea acestuia se calculează zilnic, lunar, anual. Și pentru că numai consumul de combustibil reprezintă aproape 60% din cheltuielile lunare cu un utilaj, cu certitudine, după trei ani de exploatare, trăgând linie, utilajul hybrid, care are un consum mai mic între 25 și 30% față de unul clasic, va fi mai ieftin. După cinci ani, va fi și mai profitabil, și calculele pot continua. Și să nu uităm că atunci când va fi revândut, valoarea sa va fi mai mare…

Dar odată achiziționat un utilaj nou, hybrid sau clasic, problema se pune pentru proprietarul său cum va putea urmări în timp modul de lucru, consumul, eficiența mașinii, chiar și pregătirea operatorului? Rapoarte scrise din oră în oră sau o dată la 24 ore? Consumul va fi verificat de operator sau de directorul tehnic? Pare destul de complicat și nesigur. Acestea au fost numai o parte dintre motivele pentru care producătorul japonez Komatsu a lansat acum 17 ani, în premieră mondială, sistemul Komtrax, dovedind că un constructor de talia și cu experiența sa este capabil să ofere clienților rezolvări pentru toate problemele legate de exploatarea utilajelor.

Komtrax are grijă de utilaj

Sistemul electronic de monitorizare și control on-line Komtrax, implementat pe toate utilajele Komatsu poate fi personalizat și programat pentru a oferi informații detaliate, chiar comparații între consumurile orare pentru diferite tipuri de activități, despre performanța fiecărui operator în parte, oferind posibilitatea proprietarului de a putea accesa rapid informații despre costurile de operare, pentru perioade presetate de timp și despre starea utilajului.

Toate informațiile se pot regăsi la orice oră din zi și din noapte afișate pe laptopul personal, inclusiv cu alarme pentru părăsirea unui anumit parametru sau atunci când motorul merge o perioadă prea lungă în gol.

Încărcarea programului pe calculator, configurarea, analizarea datelor, toate par la prima vedere niște etape complicate pentru cei care nu țin neapărat să devină specialiști în programare. În realitate, totul este extrem de simplu, deoarece distribuitorul unic al utilajelor pentru construcții Komatsu pentru România, compania Marcom, oferă sprijinul tehnic complet, necesar pentru configurarea și interpretarea datelor obținute de la sistemul Komtrax. Acesta reprezintă un mijloc extrem de bine organizat din punct de vedere informațional și, în același timp, ușor de utilizat, prin care proprietarul poate verifica în orice moment eficiența utilajelor sale Komatsu.

Era i-Construction a început acum 20 de ani

Dacă la începutul anilor ’90 Komatsu lansa pentru prima dată tehnologia Autonomus la nivelul basculantelor de carieră, cu mult înainte ca acest concept să apară în prezentările industriei auto, aceasta părând multor specialiști din domeniu încă de domeniul filmelor, iată că acum acest tip de tehnologii fac parte din viața de zi cu zi. Faptul că a fost primul constructor de utilaje care a avut viziunea corectă asupra căilor tehnologice de urmat pentru noile generații de mașini a atras după sine și recunoașterea sa ca un lider al tehnologiilor avansate, în prezent Komatsu fiind  furnizorul principal de basculante de carieră fără operator, dirijate prin satelit, în cele mai mari mine de suprafață din lume, deschizând practic era mașinilor inteligente.

Dacă acum 30 de ani activitatea de pionierat în domeniul tehnologiilor de vârf ridica numeroase semne de întrebare, problema punându-se pe atunci dacă direcția aleasă este cea corectă, în prezent lucrurile sunt mult mai clare în ceea ce privește viitorul. Acest lucru este posibil și datorită viziunii specialiștilor Komatsu, a serviciilor și tehnologiilor lansate pe piață în producția de serie atunci când alți producători încă erau în căutarea celor mai bune tehnologii. Nu trebuie uitat că după lansarea sistemului de monitorizare KOMTRAX în anul 2000, timp de opt ani a fost singurul producător care a oferit clienţilor acest sistem în dotarea standard a utilajelor.

Anul 2013 a reprezentat un nou moment important pentru lumea construcțiilor, în cadrul expoziției mondiale BAUMA fiind prezentat de către Komatsu sistemul intelligent Machine Control (iMC). Acesta propune reducerea masivă a costurilor operaţionale presupuse de șantierele de mari dimensiuni. Sistemul iMC a reprezentat atunci un concept revoluționar, având la bază peste cinci ani de cercetare și dezvoltare și o colaborare strânsă cu firma americană Topcon. Montat pe un buldozer Komatsu D61EXi/PXi-23, acesta a lucrat în fața a mii de specialiști veniți din întreaga lume, demonstrându-și eficiența net superioară față de cea a unui utilaj clasic dotat cu o stație de lucru standard.

Realitate virtuală? – nimic mai simplu

“Internet of things” reprezintă un concept ce presupune folosirea Internetului pentru a conecta între ele diferite dispozitive, servicii și sisteme automate, formând astfel o rețea de obiecte. De la casa inteligentă ce permite controlul integral de pe un telefon mobil al tuturor obiectelor electronice din casă, la autoturismele fără pilot care interacționează cu celelalte mașini din trafic și primesc informații în timp real de la senzorii cu care sunt dotate șoselele electronice, internetul lucrurilor devine realitate.

Interacțiunea dintre virtual și real este din ce în ce mai simplu de realizat. Să ne imaginăm un câmp cu denivelări și gropi, pietre… un peisaj sălbatic care va trebui să fie în scurt timp adus la stadiul de pistă pentru extinderea unui aeroport sau poate pe aici va trece o autostradă. Proiectele sunt gata și, virtual, peste imaginea acestui câmp poți suprapune pe calculator imaginea finală a pistei de aeroport sau a șoselei din viitor. Bineînțeles, imaginile nu se potrivesc, dar programele specializate recunosc deja probleme și oferă și soluțiile: ce utilaje vor intra primele pe acest teren, câte încărcătoare sunt necesare și în ce puncte de colectare, câte camioane vor fi încărcate în flux continuu, totul fără timpi morți și opriri inutile, la randament maxim.

Toate aceste utilaje și camioane sunt conectate între ele și cu un dispecerat central care verifică permanent acest șantier integral automatizat. Cât de aproape suntem de aceste tehnologii?

La mijlocul lunii iulie 2017, furnizorul internațional de soluții digitale pentru construcții Trimble și producătorul Komatsu au pus bazele unei colaborări ce va revoluționa felul în care sunt manageriate operațiunile de pe șantierele de construcții. Mai exact, cei doi giganți au în plan să îmbunătățească modalitatea prin care clienții distribuie informațiile 3D colectate de pe șantierele de construcții de pe utilajele marca Komatsu, cu ajutorul soft-ului Trimble, scopul fiind acela de a utiliza eficient orice flotă de utilaje și de a furniza o imagine de ansamblu mai bună a operațiunilor de lucru.

Colaborarea dintre Trimble și Komatsu vine ca răspuns la cererea clienților pentru interoperabilitatea flotelor mixte, precum și pentru sprijinirea inițiativei i-Construction, un plan de dezvoltare de produse inovatoare și de revoluționare a productivității pe șantierele de construcții prin intermediul utilizării de informații și de tehnologii de comunicații (ICT).

Internetul lucrurilor Internet of Things (IoT) este deja utilizat de către producătorul Komatsu în Japonia din anul 2015 prin dezvoltarea programului SMARTCONSTRUCTION. Acesta oferă clienților oportunitatea de a vizualiza operațiunile de lucru cu ajutorul tehnologiei de comunicare ICT ce colectează informații despre muncitori, utilaje și suprafețe de pe platforma KomConnect bazată pe tehnologia cloud, cu scopul de a crea un șantier de lucru mai sigur și mai productiv.

Astfel privind lucrurile, se poate spune că i-Construction reprezintă următoarea etapă în dezvoltarea șantierelor din întreaga lume. Și pentru scepticii care spun că România este departe de aceste tehnologii, le recomandăm să discute cu specialiștii firmei MARCOM, distribuitorul unic al utilajelor pentru construcții Komatsu pentru țara noastră. Aici vor găsi nu numai informațiile necesare, dar și întregul sprijin pentru a obține costuri de exploatare mai scăzute și sfaturi pentru o exploatare corectă a propriilor mașini.

Share this post